תחביב לחביב

רעיונות לתחביבים

יש פתגם האומר שאם יש לך פטיש, כל בעיה נראית לך כמסמר

אני מתכוונת לכך שלכל סבא וסבתא מאתנו יש תחביב או דבר שבו הוא מבין קצת יותר מהממוצע. יש בינינו אף כאלה שפיתחו תחביב וחלקם אף הפכו את תחביבם למקצוע ממש. רק לשם הבהרה מתבקשת: אם ההובי שלך הוא לישון, חלומות נעימים לך – אבל לא לזה מתכוון המשורר (ובמקרה שלנו, המחברת). הכוונה לתחביב של פעילות ממש, למשל: אם אתה סבא שמצייר יפה, שב עם הנכד ולמד אותו לצייר.

סבתא בישלה דייסה – האם את מבשלת עוד משהו? את סבתא בשלנית? תארגני יום בישול עם הנכדים.


כוכב נולד!

תחרות פנינה זלצמן לפסנתרנים צעירים

תחרות פנינה זלצמן ה-9 תתקיים השנה בין התאריכים 15-26 בינואר בקונסרבטוריון העירוני בכפר סבא, 49 פסנתרניות ופסנתרנים צעירים עד גיל 25 ייקחו חלק בתחרות השנה.

שלב הגמר של התחרות כולל נגינה של קונצ'רטי לפסנתר ותזמורת עם התזמורת הסימפונית חיפה בניצוחה של בר אבני, כאשר לזוכים יחולקו פרסים בשווי של

כ-55,000 והם יזכו לנגן כסולנים עם התזמורת סימפונית חיפה.

מטרת התחרות היוקרתית, המתקיימת מדי שנתיים היא לגלות את הפנסתרן או הפסנתרנית הבאים של ישראל.

תחרות פנינה זלצמן לפסנתרנים צעירים, 26 - 15 בפברואר 2023, כפר סבא

תחרות "פנינה זלצמן לפסנתרנים צעירים" ה-9 תתקיים בין התאריכים 15-26 בפברואר 2023, בקונסרבטוריון העירוני בכפר סבא. בתחרות השנה ייקחו חלק 49 פסנתרנים צעירים עד גיל 25 (בחלוקה ל-4 קטגוריות גיל)

חדש בתחרות - בתחרות השנה תתקיים תחרות נגינה קאמרית למתחרים בקטגוריה ד' שעלו לשלב השני בתחרות. המתחרים בתחרות הקאמרית ינגנו טריו פסנתר עם הצ'לנית אלה טובי והכנר גלעד הילדסהיים.

כל שלבי התחרות פתוחים לקבל הרחב, והתחרות הקאמרית וקונצרט הזוכים גם ישודרו בעמוד הפייסבוק של התחרות "תחרות פנינה זלצמן לפסנתרנים צעירים".

שלב הגמר של התחרות, הכולל נגינה של קונצ'רטי לפסנתר ותזמורת יתקיים בלווי התזמורת הסימפונית חיפה בניצוחה של בר אבני. לזוכים יחולקו פרסי בשווי של כ55,000 והם יזכו לנגן כסולנים עם התזמורת סימפונית חיפה.

מטרת התחרות היוקרתית, המתקיימת מידי שנתיים, היא לגלות את ה"פסנתרן הבא" שיפציע בשמי המוזיקה, ומתוך רצון לקדם את הילדים ובני הנוער הצעירים המנגנים בפסנתר ולהביאם להישגים גבוהים בתחום. עד היום השתתפו בתחרויות נגנים ברמות נגינה מהגבוהות ביותר בארץ, וחלק מהזוכים ממשיך ומממש את ההבטחה והופך את הכישרון לקריירה מקצועית. דוגמה לכך הם יבגני יונטוב, תומר גבירצמן ועוד, שהחלו בקריירה בארץ ובחו''ל וניגנו עם התזמורות המובילות בארץ.


בחבר השופטים של התחרות השנה: עדי רוזנקרנץ, עמנואל קרסובסקי, לילי דורפמן, אירינה ברקוביץ', יוני פרחי, אילנה כהן. והשופטים בתחרות הקאמרית הינם: מיכל קורמן, רועי שילוח, אירית רוב.

רפי סער, ראש עיריית כפר סבא: "מעל שלושה עשורים שהקונסרבטוריון בכפר סבא מקיים פרויקט ''בית ספר מנגן'' ומחנך לתרבות ומוזיקה אלפי ילדים וילדות, וזאת תוך ראייה עירונית שתרבות וחינוך ייצרו חברה טובה יותר. עם השנים התפתחו פרויקטים ארציים כגון ''פסטיבל נושפים', ''תחרות נושפים'', ו'תחרות פנינה

זלצמן לפסנתרנים צעירים''. כל הפרויקטים הללו, הפכו את כפר סבא לבירת המוזיקה בארץ, המטפחת את דור הנגניות והנגנים למצוינות ברמה הארצית.

הכישרונות בין ילדות וילדי העיר ובני הנוער, מרחבי הארץ כולה, הם רבים ואני שמח שניתנת להם ההזדמנות להראות את כישרונם במסגרת התחרות בכפר סבא. אני מאחל הצלחה רבה לכל המשתתפות והמשתתפים ומזמין את כולם לבוא וליהנות ממוזיקה טובה ונגינה משובחת בעירנו".

עפר עין הבר, מנהל התחרות: "מתחרות לתחרות אנו עושים מאמצים להתקדם ולשפר לקראת התחרות הבאה, השנה הוספנו תחרות קאמרית למתחרי קטגוריה ד' שעלו לשלב השני, דבר המעלה את רמת התחרות ואת יוקרתה. הפרס לזוכה בתחרות הקאמרית יינתן בסימן 120 שנה לעיר כפר סבא. אנו בקונסרבטוריון כפר סבא רואים חשיבות רבה לקיום פעילויות ברמה ארצית על מנת לקדם כל ילד וילדה לרמה הגבוהה ביותר אליה הם יכולים להגיע".

תחרות "פנינה זלצמן לפסנתרנים צעירים" הפכה בשנים האחרונות למסורת של ממש בעיר כפר סבא, שחרטה על דגלה את קידום המוזיקה והמוזיקאים הצעירים. התחרות נוסדה בשנת 2006 ביוזמתם של מחזיק תיק התרבות דאז עו''ד עמוס גבריאלי והנהלת העירייה. התחרות היוקרתית מופקת ע''י הקונסרבטוריון שבחברה לתרבות הפנאי בכפר סבא.

לפרטים נוספים: https://www.competitionkfarsaba.com/ ובעמוד הפייסבוק של התחרות.



גליה, בת 6, מכינה שניצלים.

אתה מנגר ,סבא ? גם אם אתה לא סבא ג'אפטו, קח את הנכדה והרגל אותה להחזיק פטיש ומסור ביד.

הנכדה אולי לא תהפוך לנגרית , אבל אולי תהנה מעצם היצירה

יש לך אצבע ירוקה, סבא, ואתה אוהב גננות? קח את הנכדים למרפסת או לגינה כדי ללמוד לזרוע, לשתול, לטפח צמחים ולאהוב אותם


סבתא, את "הגברת עם הכלב"? יש לך חית מחמד, סבא? תנו גם לנכדה לטפל בה. לכו יחד לווטרינר, כדי שהנכדה תתרשם מעבודתו ותשמע את עצותיו המלומדות.

יש לך בבית אוסף בולים ,סבא? ספר לנכד קצת על המצאת הבולים, שהם היום כבר כמעט פריט ארכאי. לסבא שלא זוכר: באנגליה של המאה התשע עשרה (ולסבא הקפדן: 1837) היה נהוג שמשלמים על מכתב רק בעת מסירתו וקבלתו.

בחור כפרי החליט לנסוע העירה. בכפר נותרה אהובתו. כדי לא להכניס אותה להוצאות מיותרות, הם החליטו שהוא יכתוב לה מכתבים, ועל המעטפה הוא יצייר פרח. הפרח יסמל שהכול בסדר. היא תציץ במעטפה, תראה את הפרח ותסרב לקבל את המכתב, כדי לא לשלם עליו. הם סיכמו שהיא תשלם עבור המכתב רק אם יעדר הפרח.

לשמחת האוהבים, מצב הבחור פרח – וגם מכתביו פרחו. עד שיום אחד הדוור מאס בסידור של עבודת חינם ודיווח לממונים . אז החליטו לדרוש תשלום מראש. כך נולד הבול!

סבא, קח את הנכד ושב אתו על האוסף, הסבר לו כמה כללי יסוד ונסה להדביק אותו( את הנכד! לא את הבול!) באהבה לתחביב שלכם, במקום שידביק סתם בולים.

אתה אוהב מוזיקה? אם אתה , סבא, שומע כמוזיקה קלאסית רק את זהר ארגוב, נסה לעניין את הנכד. אבל אם אתה סבא שאוהב מוזיקה קלאסית במובן הקלאסי של המלה, קח את הנכדה ל"פטר והזאב", למשל. זאת אוברטורה נהדרת להכרת הכלים השונים והמוזיקה בכלל.

אם אתה שייך לקטגוריה של סבים שעם יציאתם לגמלאות עסוקים בלא לעשות כלום, יש לנו כאן בעיה קטנה : להרבה מנכדינו יש אותו תחביב נפוץ – אבל הבעיה היא שהם גם מתלוננים שמשעמם להם...

מזמן לא היה לך פרטנר לשחמט, סבא? גדל לך יריב קטן – כי זה הקטן גדול יהיה.

אתה אוהב לדוג? (אגב, זאת צורה שנשמעת יותר מכובדת מאשר לספר שאתה יושב עם חכה ביד ומתבטל שעות סתם...) קח את הנכדים אתך לדייג , רק שהם לא יתאכזבו ...או שילמדו עוד שימוש בזכוכית מגדלת!

אבל יש גם ילדים בני מזל: הנה גיא פיינגולד, כשעוד היה "אפרוח", עם שלל שדג עם אביו מתוך סירה:


את יודעת לתפור, סבתא ? גם אם את לא מעצבת-על, קחי את הנכדה לרחוב נחלת בנימין. עזרי לה לבחור בד ותפרו יחד – רוצה לומר , סבתא בנוכחות הנכדה – חצאית, חולצה או שמלה קלילה לקיץ. שום שמלה קנויה לא תשתווה לשמלה כשהנכדה בחרה בעצמה את הבד, את הדגם ושראתה יריעת בד הופכת לבגד כמו בקסם!

את סבתא סורגת? לכו יחד לבחור חוטים וסרגי לנכדה אפודה, סוודר או אפילו רק צעיף. איזה כיף!

יש לך בבית בודאי המון מחרוזות ששנים כבר לא היו בשימוש. פרמו אותן יחד, סבתא ונכדה, והשחילו מחרוזות חדשות.

סבתא, את זוכרת משהו מהבמיתולוגיה? ספרי סיפורים שבכל אחד מהם יש מוסר השכל וחלק מהם אפילו השאירו לנו ביטויים שמצויים בשימוש עד עצם היום הזה:עקב אכילס, תיבת פנדורה, עבודה סיזיפית, תפוח המריבה, נרקיסיזם, אודיסאוס – או אודיסאה (בחלל?), תסביך אדיפוס, אטלס, הסוס הטרויאני, פיגמליון, אגדת המלך מידאס ,חידת הספינקס– וזאת רק ההתחלה, סבתא!


את עדיין שולטת בשפה זרה ? נסי לספר לנכדים מסיפורי ילדותך או נסי לדבר בשפת אימך. לא יזיק לנכד להתרגל לצליל של שפה נוספת- ערבית, לדינו, אידיש, ספרדית. צרפתית –או כל שפה זרה אחרת.

אתה אוהב לטייל בחיק הטבע, סבא? קח את הנכדים לסיבוב בשכונה, בפארק הקרוב, בשדרה הגדולה שליד השכונה. אתם סבא וסבתא מושבניקים או קיבוצניקים? שיחקתם אותה: ערכו טיול היכרות בפרדס, ליד השוקת , בשדות, בתוך הרפת – או כל אתר קרוב ומעניין אחר.


רודפי העפיפונים


את סבתא ספורטיבית ואוהבת להתעמל? תתעמלו יחד! משחקי כדור? למה לא???

ם את סבתא עם ידי זהב את יודעת לתפור או לרקום, הכיני לנכדה בגד או מפית רקומה.


אם אתה סבא שמצייר לא רע, שב עם הנכד ולמד גם אותו מספר עקרונות. לעולם אין לדעת מתי זה ישמש אותו!


כל אחד יכול לצייר אבסטרקט!


הציור של מיכל שטרנבך בת ה-14


ונניח שאין לכם תחביב – אבל בודאי יש לכם דבר-מה שאתם מיטיבים או אוהבים לעשות.למשל: אתה סבא שעדיין זוכר לשחק שח, על אף שמזמן לא היה לך פרטנר. שכנע את הנכדה ללמוד שח ושחק אתה.


אם את עוד רוכבת על אופניים, צאו יחד לרכב- רק אנא, חבשו קסדות.

מה לגבי פתגמים? נסו לשחק אתם במשחקי הפתגמים .סבא, צריך מעט עזרה? – ועל זה נרחיב בהזדמנות אחרת.

יש לך אוסף של חפצים? הראה אותו לנכדה ופרט, ככל שתוכל, כיצד נרכש כל פריט ומה חשיבותו לאוסף.

את סבתא שאוהבת לפתור תשבצים או סודוקו? נסי להדביק את הנכדה ופתרו יחד.


מצפים לעוד רעיונות:

sabaandsabta@gmail.com

בהצלחה בכל משימה,


אשמח מאד לקבל מכם הצעות ורעיונות נוספים, sabaandsabta@gmail.com

קורה שורץ


Powered By Google Sites